Als konijnen goed verzorgd worden, kunnen ze wel twaalf jaar oud worden. Maar wat is nou een goede verzorging? Daar komt meer bij kijken dan je misschien denkt. Konijnen vragen veel ruimte, zorg en tijd. Kun je dit niet bieden, dan is een konijn geen geschikt huisdier voor jou. Lees hier alles over de voeding, het verblijf, inentingen en de verzorging van de vacht, de nagels en het gebit. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe je pijn kunt herkennen, zodat je tijdig de dierenarts kunt inschakelen.
Wat eet en drinkt mijn konijn?
De gezondheid van je konijn wordt voor een groot deel bepaald door de voeding. Als planteneters eten konijnen voornamelijk hooi, droogvoer en groenten. Vezels zijn ontzettend belangrijk. Die zitten bijvoorbeeld veel in hooi, dat je onbeperkt mag geven. Je kunt de voeding aanvullen met wilgentakken om op te knagen en bepaalde kruiden die de darmflora bevorderen.
Daarnaast geef je natuurlijk dagelijks vers water. Dat moet constant beschikbaar zijn, want konijnen drinken ongeveer 30 keer per dag een klein beetje water. Er wordt nog vaak gedacht dat water aangeboden moet worden in een drinkflesje. Dit raden wij af. Konijnen moeten namelijk veel moeite doen om een druppel water uit het flesje te krijgen.
Vacht- en nagelverzorging
Een konijn heeft in principe weinig vacht- en nagelverzorging nodig. Een gezond konijn zorgt zelf voor het slijten van de tandjes en nagels en verzorgt zijn eigen vacht. Zijn de nagels wel te lang? Knip de nagels of laat dit doen door de dierenarts. Is jouw konijn in de rui? Dan is het wenselijk om de vacht regelmatig lichtjes te kammen.
Langharige konijnen
Extra uitdagend is de verzorging van langharige konijnen. Deze dieren zijn gefokt op een onnatuurlijke vacht die heel veel verzorging nodig heeft. Bovendien hindert een lange vacht de konijnen in hun functioneren. De vacht kan gaan klitten en er kan vuil in blijven hangen. Wij raden dan ook af om langharige konijnen aan te schaffen. Heb je een langharig konijn? Zorg dan dat je de vacht dagelijks controleert op klitten en minstens eens per week kamt, afhankelijk van de hoeveelheid klitten.
Belangrijk: ziet de vacht er niet goed uit (vuil, kale plekken)? Bezoek dan altijd zo snel mogelijk de dierenarts. Er kan sprake zijn van een huidziekte, zoals schurft. De dierenarts kan je ook helpen met het knippen van de nagels.
Gebitsverzorging
Konijnen hebben een knaagbehoefte. Hun tanden en kiezen groeien continu door en ze moeten slijten voor een goed onderhoud. In de natuur knagen konijnen tijdens het eten en stukmaken van wortels bij het graven van holen. Huiskonijnen hebben hier hulp bij nodig: zorg ervoor dat ze verrijkingsmateriaal ter beschikking hebben, zoals wilgentakken.
Let goed op dat het gebit in orde is. Soms hebben konijnen te lange, te korte of scheve tanden, of hebben ze last van ontstekingen. Daarmee moet je met spoed naar de dierenarts, want als een konijn slecht eet kunnen de darmen stil komen te liggen. Dit is levensgevaarlijk.
Vaccineren
Er zijn drie besmettelijke, dodelijke ziektes die nauwelijks te genezen zijn. Het is dus essentieel dat je konijnen laat inenten tegen deze ziektes. Het gaat daarbij om Myxomatose, VHD1 (ook wel VHS of RHD genoemd) en VHD2. Ook voor konijnen die nooit buiten komen, wordt vaccinatie aangeraden. Zij kunnen alsnog besmet raken via bijvoorbeeld het voer, insecten, maar ook via jou. Vaccineren doe je eenmaal per jaar, vanaf een leeftijd van vijf weken. De dierenarts kan het konijn dan meteen even nakijken en eventueel de nagels knippen.
Twijfel? Dierenarts!
Houd je konijn goed in de gaten. Gedraagt hij zich plotseling anders? Eet of drinkt hij meer of minder? Is hij drukker of juist rustiger dan normaal? Bezoek dan altijd zo snel mogelijk een dierenarts met kennis van konijnen. Konijnen zijn van nature prooidieren die uit overlevingsinstinct niet laten zien wanneer ze zich niet fit voelen. Een mooi overlevingsmechanisme, maar heel lastig voor jou. Als je ziet dat er iets mis is, speelt het meestal al langere tijd. Snel ingrijpen is dan ook van levensbelang.