Voeding konijn

Voeding

De juiste voeding is enorm belangrijk om je konijnen gezond te houden. Als planteneters eten ze voornamelijk hooi, droogvoer en groenten. Vezels zijn ontzettend belangrijk. Die zitten bijvoorbeeld veel in hooi, dat je onbeperkt mag geven. Je kunt de voeding aanvullen met wilgentakken om op te knagen en bepaalde kruiden die de darmflora bevorderen. Daarnaast geef je natuurlijk dagelijks vers water. 

Wat eet een konijn van nature?

Van nature eten konijnen grassen, kruiden, loten, jonge scheuten, wortels en akkergewassen. Konijnen spenderen ongeveer 70 procent van hun tijd aan eten en aan het zoeken naar eten (foerageren). Bij het zoeken naar eten zijn konijnen heel selectief. Om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen, moeten konijnen dus een groot deel van de dag foerageren. Dit doen zij het liefst in de ochtend- of avondschemer, want dan vallen ze minder op voor roofdieren. In de ochtend eten ze hun nachtontlasting op, omdat daar veel voedingsstoffen in zitten. 

Wild konijn eet

Wat geef ik mijn konijn te eten?

Hooi

Vers hooi is een belangrijk onderdeel van goede voeding voor konijnen en moet onbeperkt gegeven worden. Hier zitten veel vezels in, die ervoor zorgen dat de darmen in werking blijven. Hooi komt het meest overeen met de grassen die wilde konijnen eten. Hooi bevat veel koolhydraten, eiwitten, mineralen en vitaminen. Tevens is hooi goed voor het afslijten van de tanden en kiezen. Deze groeien bij konijnen namelijk hun hele leven door. Ook de nachtontlasting wordt gevormd door van hooi.

Belangrijk: konijnen moeten de hele dag hooi tot hun beschikking hebben! Hooi houdt de darmen namelijk goed in beweging. Dat is van levensbelang: als de darmen stil komen te liggen, kan het konijn binnen twaalf uur (!) komen te overlijden. Denk je dat hier sprake van kan zijn? Ga dan direct naar de dierenarts! Let erop dat het hooi niet stoffig is, want dan bevat het veel schimmels.

Droogvoer

Naast hooi bestaat de voeding van het konijn uit droogvoer. Het beste is om konijnenbrokken te nemen die alle belangrijke voedingsstoffen bevatten. Geef konijnen niet te veel droogvoer om overgewicht te voorkomen. Konijnen vanaf een jaar oud hebben op een dag gemiddeld 10 tot 20 gram droogvoer per kilogram lichaamsgewicht nodig. Droogvoer kun je kopen in de vorm van gemengde granen of in pellets (samengeperste korrels of staafjes). Om te voorkomen dat je konijn alleen eet wat hij lekker vindt en zo dus niet alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft, kun je het beste pellets van goede kwaliteit aanbieden.

Let op: heb jij binnenkonijnen? Controleer dan extra goed of er vitamine D in de brokjes zit. Zonder vitamine D kunnen konijnen ernstig ziek worden. Niet alle soorten konijnenvoer bevatten vitamine D. Ook buitenkonijnen hebben extra vitamine D nodig. Zij krijgen weliswaar eerder zonlicht binnen, maar dit is niet voldoende voor een optimale gezondheid.

Groenvoer

Ook groenvoer is belangrijk voor het konijn. Denk maar eens aan de verse planten die wilde konijnen eten. Per dag heeft een konijn behoefte aan 50 tot 100 gram groente per kilogram lichaamsgewicht. Ook fruit valt onder groenvoer. Van fruit mogen konijnen maximaal een eetlepel per dag eten, want fruit bevat veel suikers. Als je een nieuwe groente introduceert, bouw je dit altijd rustig op. Op die manier voorkom je problemen met de darmen (levensgevaarlijk voor konijnen!).

Let op: geef nooit gasvormende groenten zoals ui, prei, kool (behalve bloemkool) en spruitjes. Ook peulvruchten zoals groene erwten, bruine bonen en kapucijners zijn ongeschikt.

Wilgentakken

Voor konijnen is het goed om wilgentakken tot hun beschikking te hebben. Deze  bevatten veel vezels, zijn goed voor de tanden en voorzien in de knaagbehoefte van konijnen.

Let op: gebruik absoluut geen knaagstenen! Hier zit namelijk veel kalk in, waardoor konijnen last kunnen krijgen van blaasstenen. 

Kruiden

Tot slot is het goed om verse kruiden te geven. Dit bevordert de werking van de darmen, het vermindert  gasvorming het voorkomt spijsverteringsproblemen. Je kunt kruiden ook in gedroogde vorm geven, maar liever niet te veel van. Gedroogde kruiden bevatten namelijk nauwelijks vocht en kunnen een nadelig effect hebben op het gebit. Geef niet meer dan 20 gram gedroogde kruiden per kilo lichaamsgewicht per week. Van verse kruiden kun je meer geven, omdat hier veel vocht in zit. Voor verse kruiden is de richtlijn 20 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. 

Je kunt verschillende kruiden geven aan jouw konijnen, maar zeker niet allemaal! Kruiden die konijnen in ieder geval mogen hebben zijn: aarbeienblad, basilicum, berkenblad, gedroogde brandnetel, citroenmelisse, dille, dovenetel, duizendblad, gierst, goudsbloem, haver, herderstasje, kamille, korenbloem, komkommerkruid, marjolein, munt, paardenbloemblad, peterselie, onbespoten roos, rozemarijn, salie, tarwe, tijm, valeriaan, viooltje, wilgenblad en zonnebloemblad.

Let op: krijgt jouw konijn medicatie? Vraag dan aan de dierenarts welke kruiden jouw konijn wel en niet mag hebben, zodat de werking van de medicijnen niet belemmerd wordt.

Konijnen drinken

De drinkbehoefte van konijnen

Konijnen drinken ongeveer 30 keer per dag een klein beetje water. Ze moeten dus altijd vers water tot hun beschikking hebben. In totaal drinkt een konijn op een dag 50 tot 150 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht. Water kan het beste op kamertemperatuur worden gegeven.

De beste manier om je konijnen water aan te bieden, is in een drinkbakje of drinkschaaltje. Het water moet je meerdere keren per dag verversen, omdat konijnen hun bakje vies kunnen maken door er hooi in te gooien. Ook kunnen ze het bakje omgooien, waardoor ze hun watervoorraad direct kwijt zijn. Water aanbieden in een drinkfles raden wij af, omdat konijnen heel veel moeite moeten doen om er een druppel water uit te kunnen krijgen. Er is ook het risico dat het drinkflesje geblokkeerd raakt en er helemaal geen water meer uitkomt. Je kunt een flesje wel aanbieden in combinatie met het drinkbakje, zodat de konijnen een reserve hebben als het bakje wordt omgegooid.