hangoor etend bijgesneden

Wat kan ik doen?

Er is veel konijnenleed in Nederland. De dieren kwijnen weg van eenzaamheid, leven in een te klein hok of worden niet goed verzorgd. Dit zorgt voor veel stress, probleemgedrag en het leidt soms zelfs tot overlijden. Wil jij meehelpen om konijnenleed te voorkomen? Dit kun je op de volgende manieren doen:

– Lees je in over konijnen 
– Ben kritisch op jezelf: ben jij een konijnenVRIEND?
– Deel deze informatie in je omgeving 
– Zie je konijnenleed? Kom in actie!

Lees je in over konijnen

Heb jij konijnen? Overweeg je om konijnen in huis te nemen? Of ga je tijdelijk zorgen voor de konijnen van iemand anders? In alle gevallen geldt: lees je in over deze diersoort!

Weet wat het natuurlijke gedrag van deze dieren is en wat de bijbehorende natuurlijke behoeftes zijn. Zorg ook dat je bekend bent met de lichaamstaal, zodat je weet wat konijnen aan jou en aan elkaar vertellen. Daarmee herken je ook pijn en stress, waardoor je snel kunt handelen bij bijvoorbeeld ziekte. Verder is het belangrijk dat je kennis van de huisvesting, verzorging en kosten van konijnen hebt. Het zijn namelijk moeilijke dieren om te houden en ze zijn zeker niet geschikt voor iedereen!

Ben kritisch op jezelf

Vraag jezelf af of jij wel een konijnenVRIEND bent. Ben jij verantwoordelijk, respectvol, inlevend, eerlijk, nauwlettend en deskundig? Deze eigenschappen horen namelijk bij een echte konijnenVRIEND!

  • Verantwoordelijk: Als konijneneigenaar neem je verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het welzijn van jouw konijnen. 
  • Respectvol: Hou rekening met de natuurlijke behoeftes van jouw konijnen en respecteer hun grenzen.
  • Inlevend: Konijnen hebben gevoel, een eigen wil en een uniek karakter. Verplaats je in je konijnen en vraag je af hoe zij zich voelen. 
  • Eerlijk: Bedenk eerlijk of jij konijnen wel de (medische) zorg, ruimte en aandacht kunt bieden die ze nodig hebben. Zo niet, begin dan niet aan konijnen. Denk ook aan het financiële plaatje.
  • Nauwlettend: Konijnen zijn erg goed in het verbergen van pijn. Leer je konijnen goed kennen en houd hun gezondheid en welzijn nauwlettend in de gaten. 
  • Deskundig: Lees je voor aanschaf goed in, zodat je weet wat konijnen nodig hebben voor een goed welzijn, wat hun natuurlijke gedrag is en hoe je met deze dieren omgaat.

Deel deze informatie in je omgeving

Om konijnenleed te voorkomen, is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen bekend zijn met het natuurlijke gedrag, de natuurlijke behoeftes, de lichaamstaal, de huisvesting, de verzorging en de kosten van konijnen. Alleen met genoeg kennis kan het welzijn van deze dieren worden gewaarborgd. Ken jij mensen die konijnen hebben of willen? Verwijs ze door naar deze website! 

Zie jij konijnenleed? Kom in actie!

Ken jij iemand die zijn of haar konijn(en) verwaarloost of mishandelt? Meld dit direct bij het landelijk meldpunt 144! Ook als het alleen gaat om een vermoeden. Konijnen kunnen niet voor zichzelf opkomen en zonder jouw hulp zijn ze aan hun lot overgelaten. Zijn meer mensen op de hoogte van de verwaarlozing of mishandeling? Laat hen dan ook melding doen. Hoe meer meldingen, hoe completer het dossier en hoe sneller er kan worden gehandhaafd.

Is 144 niet bereikbaar (door bijvoorbeeld een storing) of wil je om een andere reden liever elders je melding doen? Dit zijn alternatieven:

  • Spoed: 112
  • Geen spoed, wel politie: 0900-8844
  • Wanneer ook de eigenaar van het dier problemen heeft: de plaatselijke wijkagent en/of gemeente (bel: 14+netnummer)
  • Anoniem melding doen: Meld Misdaad Anoniem (0800-7000)
  • Melding doen als (sociaal) hulp- of dienstverlener: neem contact op met de Helpdesk Hulpverleners van de Dierenbescherming