konijnen wassen elkaar istock

Sociale behoeftes

Konijnen zijn sociale dieren. Zonder contact met soortgenoten worden konijnen eenzaam, ervaren ze stress en kunnen ze zelfs ziek worden en overlijden. Een soortgenootje is dus echt een eerste levensbehoefte voor een konijn. Naast een maatje is de band met de verzorger ook belangrijk, al kan een mens nooit de plaats van een konijn innemen! Maar hoe bouw je nu een goede band op met je konijn? Hoe kun je een konijn tam maken? En zijn kinderen en konijnen een goede match? Alles over de sociale behoeftes van konijnen lees je hier. 

Sociale dieren

Drie konijnen

Konijnen leven van nature met andere konijnen samen in een kolonie. Contact met soortgenoten is voor konijnen essentieel. Zonder sociaal contact zijn konijnen doodongelukkig. Daardoor gaan ze afwijkend gedrag vertonen, worden ze ziek en sterven ze vaak vroegtijdig. 

Als je zelf konijnen hebt of hebt gehad, is je waarschijnlijk opgevallen dat ze elkaar vaak opzoeken. Dat doen ze bijvoorbeeld als ze gaan slapen. Uit onderzoek is gebleken dat konijnen 90% van de rusttijd lichaamscontact hebben met één of meer konijnen.

Er wordt nog wel eens gedacht dat een cavia een prima alternatief is. Dat is niet het geval. Cavia’s en konijnen hebben namelijk een andere manier van communiceren. Ze begrijpen elkaar daarom niet goed. Zo maakt een cavia hoge piepende geluiden uit enthousiasme als hij eten krijgt, terwijl een konijn alleen hoge geluiden maakt als hij angst of pijn ervaart. Een cavia kan dus nooit een soortgenootje vervangen.

De relatie tussen konijn en mens

Konijnen kunnen een goede band opbouwen met hun verzorger. Ze zijn redelijk gemakkelijk tam te maken als je de grenzen en de natuurlijke behoeftes van het dier respecteert. Forceer geen contact en laat het konijn bepalen wanneer hij contact wil met jou. Konijnen komen graag hun hok uit om met hun baasje de boel te verkennen. Zorg er wel voor dat de omgeving veilig is voor konijnen. Let op: hoe belangrijk een goede relatie tussen het konijn en de verzorger ook is, als mens kun je nooit de plaats van soortgenootjes innemen.

Vrouw en konijn

Tam maken

Als je konijnen tam wil maken, is het eesentieel dat je de tijd neemt en niks forceert. Geduld is erg belangrijk. Laat de dieren op een rustig tempo aan je aanwezigheid wennen. Praat tegen de konijnen en bied ze regelmatig iets lekkers aan met je hand. Ze zullen jou herkennen aan je geur en stemgeluid. Door dit vaak te herhalen, zal ieder konijn op zijn eigen tempo wennen aan je stem en je hand. Zijn de dieren helemaal op hun gemak bij je hand? Dan kun je proberen om de konijnen voorzichtig te aaien. Vindt het konijn het nog een beetje spannend? Geef hem dan nog wat meer tijd om te wennen aan je hand. 

Sommige konijnen laten zich graag aaien als ze het gewend zijn. Onthoud daarbij dat konijnen het liefst met alle vier de pootjes op de grond blijven staan. Til je konijn alleen op als het noodzakelijk is.

Voeding konijn

Konijnen en kinderen

Konijnen zien er erg knuffelbaar en lief uit. Daarom wordt vaak gedacht dat het makkelijke en leuke huisdieren voor de kinderen zijn. Wij leggen uit waarom dat niet waar is:  

  • Kinderen kunnen druk en ongecontroleerd zijn. Dit is voor konijnen niet prettig. Het zijn van nature vluchtdieren en ze zullen bij lawaai en drukte willen vluchten.
  • Een goede verzorging van konijnen is ingewikkeld. Dit mag nooit de verantwoordelijkheid zijn van kinderen.
  • Konijnen zijn geen knuffeldieren. Kinderen hebben snel de neiging een dier op te pakken en te knuffelen. Konijnen houden niet van optillen, omdat ze dit als zeer bedreigend ervaren. Van nature zijn het namelijk prooidieren. Voor konijnen voelt optillen alsof ze door een roofvogel of ander roofdier worden gepakt.
  • Op schoot zitten vinden de meeste konijnen ook onprettig. Bovendien is het gevaarlijk als konijnen van een hoogte willen vluchten, omdat ze een kwetsbare rug hebben. Als ze vallen, kan dit zelfs fataal zijn. 

Succesvol contact tussen konijn en kind

Laat kinderen rustig op de grond in de ren zitten. Zorg dat ze niet te veel lawaai maken, want daar houden konijnen niet van. Om contact te stimuleren, kunnen kinderen wat voer aanbieden. Als de konijnen het willen, komen ze zelf naar kinderen toe. Hebben ze geen zin in de kinderen? Dan blijven ze er vandaan. Respecteer de grenzen van de konijnen en forceer geen contact. Als volwassene ben je verantwoordelijk voor het contact tussen konijn en kind. Blijf erbij en bewaak de grenzen van het dier. 

Koppelen van konijnen

Laat je tijdens het koppelen helpen door mensen met ervaring, want koppelen is zo simpel nog niet! Ga bijvoorbeeld naar een konijnenopvang of een andere ervaringsdeskundige die je kan helpen ze met de koppeling. 

Of de koppeling lukt en goed blijft gaan, is van meerdere factoren afhankelijk. Konijnen zijn namelijk nogal kritisch in hun partnerkeuze. Zomaar twee konijnen bij elkaar zetten, leidt vaak tot ruzie en gevecht. Laat je dan ook altijd begeleiden bij de koppeling en neem de tijd. Haastige spoed is bij koppelen nooit goed.