Konijnen in de zon

Konijnen in de zomer

Konijnen zijn van nature een stuk beter bestand tegen kou dan tegen hitte. Daarom is het belangrijk dat je jouw buitenkonijnen een handje helpt in de zomermaanden. Hoe pak je dit aan en waar moet je op letten?
konijnen in de zon

Het verblijf

Bij de aanleg van het konijnenverblijf is het belangrijk dat je rekening houdt met hete zomerdagen. Zorg ervoor dat het nachthok goed in de schaduw of in een stenen schuur staat. En geef jouw konijnen de mogelijkheid om lekker gangen te graven, zodat  ze hun verkoeling ondergronds kunnen opzoeken. Onder de grond is het namelijk een stuk koeler dan boven de grond.

Het helpt ook om witte, vochtige doeken over het hok heen te leggen. Let wel op dat de uitgang vrij blijft, anders neemt de luchtvochtigheid toe en voelt het binnen juist warmer aan. Zorg altijd voor ventilatie! Verder kun je verkoeling bieden door een steen uit de vriezer in het verblijf neer te leggen. Tevens zijn er koelmatten en zogenaamde Ice Pods te koop: een soort schijven die je in de vriezer legt en die lang koud blijven. Gebruik geen koelelementen voor koelboxen of coolpads voor mensen, want daar zitten giftige stoffen in die vrijkomen als je konijn eraan knaagt. Ook belangrijk: zorg dat de konijnen zelf nooit nat worden. De vacht wordt dan broeierig en dat maakt het voor vliegen aantrekkelijk om eitjes in te leggen. De madenziekte ligt dan op de loer. Alleen de puntjes van de oren mogen nat worden.

Voeding

Qua voeding is het belangrijk dat het voer over de dag wordt verdeeld. Door de warmte verlaagt het energieniveau en gaan konijnen minder eten en bewegen. Hierdoor kunnen de darmen stilvallen en stoppen de dieren helemaal met eten. Dit is erg gevaarlijk voor een konijn! Bied gedurende de dag regelmatig voer aan en vergeet niet om vroeg in de ochtend en laat in de avond eten te geven. Zo houd je de darmen goed actief.



Stress

Uiteraard is het belangrijk om voor zo min mogelijk stress te zorgen. Is het echt heel warm? Wacht dan liever even met het koppelen van konijnen. En ga bij hitte liever niet naar de dierenarts, tenzij het spoed heeft.



Oververhitting

Voor konijnen geldt dat ze hun warmte via de oren kwijt raken. Een oververhit konijn heeft dan ook erg warme oren. Let er bij het koelen van een oververhit konijn op dat je de oren niet bedekt, want dan kunnen ze hun warmte niet meer kwijt.

Naast oververhitting is de madenziekte (myiasis) een gevaar dat dreigt bij warm weer. In de periode van mei tot september zoeken groene vliegen graag vieze konijnenkontjes of -wondjes op om daar hun eitjes in te leggen. De maden vinden in korte tijd een weg naar binnen en zullen in het konijn de meest vreselijke verwondingen aanrichten, vaak met de dood tot gevolg.

Symptomen van besmetting zijn een nat en/of vies achterwerk, stinken, sloomheid/sufheid, slecht eten en drinken, wondjes, zichtbare maden en vliegen in de buurt van het konijn. Is een konijn besmet, dan is het van levensbelang snel te handelen. Neem direct contact op met de dierenarts of de spoeddienst! Een konijn met madenziekte moet na behandeling een tijd binnen verblijven in een ruimte waar geen vliegen kunnen komen.

Om deze pijnlijke aandoening te voorkomen, kun je het beste je konijnen dagelijks op plakpoep en kleine wondjes controleren. Zorg ervoor dat de konijnen en het verblijf goed schoon blijven. Ook kun je de konijnen inspuiten met een anti-madenspray. Overleg dit wel altijd eerst met de dierenarts.

Madenziekte (myiasis)

konijn dierenarts

Nu weet je alles over het houden van buitenkonijnen in de zomer. Wil jij ook meer informatie over de huisvesting in de winter? Lees dan verder via onderstaande knop.