witte konijntjes in de sneeuw

Konijnen in de winter

Konijnen zijn in principe goed bestand tegen de winter. Wel is het belangrijk dat buitenkonijnen wat extra hulp krijgen in de koude maanden. Hoe kun je dit het beste doen en waar moet je op letten?

Buitenkonijnen

Alleen fitte konijnen die minimaal drie maanden buiten hebben geleefd, kunnen in de winter buiten blijven. Het afweersysteem van deze dieren is voorbereid op de kou en zij hebben een wintervacht ontwikkeld. Als konijnen erg jong, oud of niet fit zijn, kunnen ze in de winter niet buiten blijven. Zorg er dan voor dat je ze op tijd naar binnen haalt. Konijnen met een wintervacht kun je namelijk nooit zomaar naar binnen halen, dan krijgen ze het veel te warm. Zulke grote temperatuurverschillen zijn levensgevaarlijk voor konijnen. Moet een konijn toch onverwacht naar binnen en is de buitentemperatuur -10˚C of lager? Plaats het dier dan in een schuur of garage. Zorg wel dat er daglicht is.

konijn warm stro

Het verblijf

Is het erg koud buiten? Dan helpt het om het dak van het (nacht)hok te bedekken met noppenfolie. Noppenfolie heeft namelijk een isolerende werking. Je kunt ook de zijkanten en achterkant dichtmaken met doorzichtig tafelzeil. Let wel op dat je niet het gehele hok bedekt. Er moet altijd ventilatie zijn! Extra warmte verkrijg je door een SnuggleSafe (warmteschijf) met een beschermhoes in het verblijf te leggen. 

Maak het verblijf in de wintermaanden extra vaak schoon en zorg dat de bodembedekking altijd goed droog is. Leg ook wat meer stro neer. Stro zorgt voor warmte en isoleert goed. Geef de konijnen wat meer hooi,  maar verder hoeft de voeding in de winter niet aangepast te worden.

Plaats buiten liever geen drinkflesjes, maar gebruik waterbakjes. Het tuitje van een drinkflesje bevriest namelijk snel. In of onder het waterbakje kun je een speciaal verwarmingselement plaatsen. Controleer wel of dit element veilig is wanneer er op geknaagd wordt! Heb je geen verwarmingselement? Zorg dan dat je het water minstens twee keer per dag ververst. Gebruik geen warm water. De damp die hier vanaf komt, maakt de konijnenvacht nat.



Spelen in de sneeuw

Ligt er een laag sneeuw en vinden jouw buitenkonijnen het heerlijk om daarin rond te rennen? Dat is geen probleem! Laat ze maar lekker spelen. De wintervacht beschermt de konijnen en ze zullen zelf beschutting zoeken als het te koud wordt.



Weer naar buiten

Heb jij je konijnen in de winter naar binnen gehaald en wil je ze in de zomer weer buiten houden? Dan geldt de richtlijn dat deze dieren na 15 mei weer naar buiten kunnen. Kijk wel altijd naar de weersverwachting van dat moment.

Nu weet je alles over het houden van buitenkonijnen in de winter. Wil jij ook meer informatie over de huisvesting in de zomer? Lees dan verder via onderstaande knop.