Konijntjes buiten lief

Konijnen buiten houden

Wil jij je konijnen graag buiten houden? Hoe doe je dat? En hoe maak je het konijnenverblijf veilig? Je lees het hier!

Omgeving

Konijnen kunnen prima het hele jaar buiten worden gehouden. Wel is het belangrijk dat het verblijf op een beschutte plek staat, zodat de dieren beschermd worden tegen zon, wind en regen. Plaats het verblijf zo dat de konijnen zelf kunnen bepalen of ze in de zon of de schaduw zitten. Is het winter of juist zomer? pas het verblijf hier dan op aan.

Soorten verblijven

Konijnen die buiten worden gehouden, kunnen op verschillende manieren worden gehuisvest. Denk aan een veilig houten hok, schuurtje of kinderspeelhuisje gecombineerd met een veilige ren of konijnenheuvel. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een ruim en veilig verblijf te (laten).

Zorg bij elk verblijf dat de oppervlakte minimaal 10 m2 is voor twee konijnen tot 2,5 kg. Voor grotere of meer konijnen is er meer ruimte nodig. Ook moeten er zones aanwezig zijn om te rusten, eten, bewegen, graven, uitscheiden en spelen.

konijnenverblijf
Foto: Instagram @hoppel_paradiesli

Houten hok

Heb je een houten konijnenhok? Let erop dat dit van onbehandeld hout is, zodat de konijnen niet ziek kunnen worden. Wel kan het water- en winddicht worden gemaakt met een conserveermiddel dat niet giftig is. Verder kan het hok het beste met de achterkant tegen het huis of de schuur worden gezet. Houd wel een beetje ruimte vrij voor de ventilatie. Plaats het hok op poten, zodat de dieren geen last hebben van optrekkend vocht. Door het dak schuin af te laten lopen over de rand heen, kan het regenwater goed weg en zal het niet binnen regenen.

Schuurtje of kinderspeelhuisje

Ook een schuurtje of een kinderspeelhuisje is een goede basis voor een konijnenverblijf. Door middel van een kattenluikje kunnen de dieren naar eigen inzicht in en uit gaan. 



Veilig verblijf

Veilig konijnenverblijf
Foto: Instagram @blijedierenboel

Bij een buitenverblijf, is het belangrijk dat het roofdieren weerhoudt en ontsnappingsproof is.

Om roofdieren tegen te houden kan de ren het beste aan de bovenkant helemaal worden afgeschermd. Ook kan je hekken van minimaal 2 meter hoog met een schuine overhang gebruiken.

Om te voorkomen dat de konijnen zichzelf uitgraven kan de ren worden ingegraven in de grond. Hierbij raden wij minimaal 70 cm diep aan, maar: hoe dieper, hoe beter. Konijnen kunnen namelijk tot 3 m diep graven. Als alternatief kan de ren volledig worden onderlegt met gaas. Hierbij is het wel belangrijk dat het gaas diep genoeg zit, zodat de konijnen niet hun pootjes kunnen beschadigen en dat er nog ruimte is om te graven.

Verder is het belangrijk dat de deurtjes van de ren sterk en vergrendeld zijn. Laat ook de onderkant van elk deurtje enkele centimeters boven de grond eindigen. Op deze manier vriezen de deurtjes niet vast en zijn ze makkelijk te openen als er hooi of vuil tussenkomt.

Bij het gaas is het belangrijk dat het kleine openingen heeft, zodat de konijnen niet met hun hoofd vast komen te zitten en dat ongewenste dieren buiten worden gehouden. Een gaasbreedte van 1,3 mm is ideaal. Verder moet het gaas sterk genoeg zijn zodat de konijnen en roofdieren er niet doorheen kunnen knagen, denk aan nertsen/volière gaas en gegalvaniseerd gaas. Kippengaas is niet geschikt.

De konijnenheuvel

Om konijnen zo natuurlijk mogelijk te huisvesten is de konijnenheuvel een geschikte manier. Deze bootst namelijk een konijnenburcht na. Zorg er wel voor dat je de konijnen één of twee keer per dag kan controleren in een hok. Op deze manier kun je als eigenaar de konijnen goed zien en checken op ziektes.

Hoe maak je een konijnenheuvel?

  1. Zet een groot stuk van je tuin af, waar het konijnenverblijf komt. Minimaal 10 m2 voor twee konijnen tot 2,5 kg.
  2. Maak hier een grote heuvel van zand in. Houd voor de middenlijn minimaal 8 m aan en voor de hoogte minimaal 1 m.
  3. Plaats in de kern van de heuvel meerdere grote kisten (de kamers). Houd per kist ongeveer 1 m aan voor de breedte en lengte en 75 cm voor de diepte. Pas het wel aan naar de grote van jouw konijnen.
  4. Koppel hier toegangsbuizen aan. Laat de toegangsbuizen iets schuin aflopen, zodat er geen regenwater in de heuvel kan stromen. Zorg er verder voor dat de buizen van binnen een beetje ruw zijn en dat deze breed genoeg zijn, zodat de konijnen er niet in vast komen te zitten. In het buizenstelsel kun je het beste Y-verbindingen maken en geen scherpe hoeken.
  5. Stort aarde om de kisten en buizen heen en bekleed het met grasmatten.

Zorg er voor dat de kamers van bovenaf geopend kunnen worden, zodat de konijnen gecontroleerd kunnen worden als zij in de heuvel zitten. Ook is het belangrijk dat het verblijf roofdier- en ontsnappingsproof is.

konijnenheuvel
Foto: Utrecht Natuurlijk

Let wel op: als een konijnenheuvel niet goed wordt onderhouden, kan deze instorten. Gooi de door de konijnen gegraven gangenstelsel regelmatig weer dicht, zodat de heuvel weer verstevigd wordt en de konijnen opnieuw kunnen graven. Zorg er bij het dichtgooien wel voor dat er geen konijnenen in de heuvel zitten. 

Permanent los

Ook kan je ervoor kiezen om je konijnen permanent los in de tuin te laten. Zorg er in dit geval voor dat je de tuin konijnproof maakt. Het is belangrijk dat de konijnen niet kunnen ontsnappen, ze niet ten prooi kunnen vallen aan roofdieren en dat ze niet vergiftigd kunnen worden door giftige planten in de tuin. Zorg hiernaast voor meerdere veilige, warme en droge schuilplekken in de tuin. Ook kan je vanwege de veiligheid ervoor kiezen om je konijnen in de nacht in een groot (minimaal 10 m2 voor twee tot konijnen tot 2,5 kg) afgesloten buitenhok te plaatsen.

Wil jij meer weten over de huisvesting van konijnen? Bijvoorbeeld hoe deze dieren in de natuur leven en hoe je konijnen binnen kan houden? Lees dan verder via de onderstaande knoppen!