Konijnen samen buiten

Huisvesting

Hoe kun je konijnen het beste houden? Wonen ze het liefst buiten of binnen? Hoeveel ruimte hebben de dieren nodig? En wat kun je doen om het verblijf leuk en uitdagend te maken?
Konijnenverblijf
Foto: Instagram @hoppel_paradiesli

De afmetingen

Het leefgebied van konijnen in de natuur is erg groot. Je kunt het eigenlijk niet nabootsen voor konijnen in gevangenschap. Dat maakt het goed houden van konijnen lastig. Voordat je aan konijnen begint, moet je daarom goed bedenken of jij wel een konijnenVRIEND kan zijn.

Wil je echt graag konijnen houden? Zorg er dan voor dat het konijnenverblijf voor twee konijnen tot 2,5 kg minimaal 10 m2 is. De dieren moeten altijd toegang tot dit oppervlak hebben, zowel overdag als ‘s nachts. Voor elk extra dier komt er 2 m² bij. Ook voor grotere konijnen is een verblijf met meer oppervlakte nodig.

Onthoud: dit zijn minimumafmetingen. Hoe groter, hoe beter!

Zoneverdeling

Het is belangrijk dat het verblijf is aangepast aan de natuurlijke behoeftes van konijnen. De dieren moeten sociaal contact kunnen hebben en kunnen rennen, binkies maken, springen, graven, spelen, onderzoeken, zoeken naar eten, veilig rusten, schuilen en knagen. Ook vinden konijnen het fijn als het verblijf aansluit bij hun natuurlijke manier van leven. Daarom raden wij aan om het konijnenverblijf te verdelen in aparte zones om te rusten rusten, eten, bewegen, graven, uitscheiden en spelen. De zones hoeven geen aparte ruimtes te zijn en mogen best een beetje met elkaar overlappen. Laat de konijnen zelf bepalen waar ze welke zone willen hebben. Deel het verblijf dus in naar hoe jouw konijnen het fijn vinden!

  • Rustzones: in het verblijf maakt je meerdere rustzones (schuilplekken). Elke rustzone moet groot genoeg zijn om alle konijnen er gezamenlijk en uitgestrekt in kunnen laten slapen. Omdat konijnen prooidieren zijn, vinden ze het fijn als de rustzones aan de boven- en achterkant  bedekt zijn. Zorg er ook voor dat er per rustzone twee openingen zijn, zodat de dieren altijd weg kunnen. 
  • Eetzones: omdat konijnen graag zoeken naar hun eten, maak je meerdere eetzones. Daarnaast vinden konijnen het leuk als je het voedsel verstopt, strooit of ophangt. Denk ook aan een grasveldje, denkspelletjes en verschillend knaagmateriaal. Daarmee blijven de dieren lekker actief en gaan ze zich niet vervelen.
  • Beweegzone: konijnen houden van rennen. Zorg daarom voor een beweegzone met een minimumlengte van 2,10 meter voor twee kleine konijnen (tot 3 kg). Voor gemiddelde konijnen (tot 5 kg) geldt een lengte van minimaal 3 meter. Grotere konijnen hebben en nog grotere zone nodig: het konijn moet minimaal drie sprongen in een rechte lijn kunnen maken. Konijnen vinden het fijn als er in de beweegzone niet te veel in de weg ligt, zodat hier echt ongestoord geraced kan worden. 
  • Graafzone: omdat konijnen graag graven, is de aanwezigheid van een graafzone belangrijk. Zorg ervoor dat alle konijnen er gezamenlijk in kunnen graven en er ook helemaal in kunnen liggen. 
  • Uitscheidzones: konijnen zijn van nature zindelijk en doen hun behoefte graag in aparte zones. Zorg er daarom voor dat er meerdere toiletplekken aanwezig zijn. Neem hetzelfde aantal toiletten als het aantal konijnen, plus een extra toilet. Dus voor twee konijnen heb je minimaal drie toiletten nodig. Maak deze plekken ruim genoeg, zodat de dieren er in kunnen liggen. Hang hooiruiven op boven de uitscheidzones, want konijnen doen graag hun behoefte op plekken waar ze eten.
  • Speelzone: konijnen houden van spelen, dus creëer ook een speelzone. Hier kun je bijvoorbeeld speeltjes en tunnels neerleggen.  

Binnen en buiten

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden. Klik op de onderstaande knoppen om te lezen hoe je konijnen binnen of buiten huisvest.

konijnen sneeuw

Wist je dat konijnen niet goed tegen grote temperatuurverschillen, tocht en vocht kunnen? In het wild schuilen konijnen bij extreme temperaturen in ondergrondse tunnels. Gehouden konijnen hebben deze optie niet. Stel jouw konijnen dus niet bloot aan zeer hoge en lage temperaturen. De optimale temperatuur voor konijnen is tussen de 15 en 20°C. Valt de temperatuur daarbuiten, neem dan voorzorgsmaatregelen. Lees alles over de huisvesting van buitenkonijnen in de winter en zomer via onderstaande knoppen!

Let op: wil je het konijnenverblijf verplaatsen van buiten naar binnen of andersom, dan kan dat alleen in de lente of aan het begin van de herfst.



Verrijking

Konijnen zijn gelukkig als je rekening houdt met hun natuurlijke behoeftes, als ze zich niet gaan vervelen en als ze uitgedaagd worden. Bied daarom verschillende vormen van verrijking aan. De onderstaande verrijkingsmaterialen zijn in ieder geval nodig voor een goed konijnenwelzijn.

  • Schuilplekken: per konijn is er minimaal één schuilplek met twee openingen.
  • Hooiruiven en hooiballetjes: door hooi op te hangen blijft het schoon. Ook creëer je op deze manier meerdere eetzones.
  • Knaaghout: voor een goede tandgezondheid moeten konijnen altijd kunnen knagen. Let op dat het hout niet giftig is en dat het een zachte houtsoort is. Denk aan wilg, fruittakken, paardenkastanje, kleinbladige linde en fijnspar.
  • Voerbak: kies voor een zware voerbak om te voorkomen dat er met de voerbak wordt gegooid.
  • Waterbak en waterfles: de meeste konijnen geven de voorkeur aan een waterbakje in plaats van  een drinkflesje. Een bakje drinkt namelijk natuurlijker en makkelijker en er is minder kans op gasvorming in de buik. Wel is het een goed idee om er nog een waterflesje bij te hangen. Sommige konijnen geven wel de voorkeur aan een fles en op deze manier is er altijd vers water. Zorg dat de waterbak zwaar is (zodat de dieren er niet mee gaan gooien), dat het water elke dag ververst wordt en dat het bakje en de fles regelmatig worden schoongemaakt.
  • Meerdere toiletten: plaats voor ieder konijn een toilet, plus een extra toilet. Voor twee konijnen heb je dus minimaal drie toiletten nodig. Gebruik een ruim konijnentoilet, de onderkant van een kattenbak of de onderkant van een andere kooi, gevuld met absorberend materiaal. Plaats de toiletten op de plekken waar de konijnen graag hun behoefte doen.
  • Diverse hoogteniveaus: konijnen houden ervan om op verschillende hoogtes te zitten. Je kunt hoogteverschillen creëren met op maat gemaakte planken en platforms, of door de dieren op tafels en stoelen toe te laten.
  • Een graafplek: konijnen moeten altijd de mogelijkheid hebben om te kunnen graven. Houd jij je konijnen buiten? Zorg er dan voor dat ze niet kunnen ontsnappen. Voor konijnen die binnen gehouden worden kun je  bakken of dozen vullen met zand of aarde.
  • Speelmateriaal: konijnen zijn nieuwsgierige en speelse diertjes. Speelgoed vinden ze dan ook erg leuk. Denk aan een boomstam, kartonnen dozen, wilgentakken, twijgen, pvc-buizen, tunnels, een berg aarde, zand of graszoden.

Van nature zoeken konijnen naar hun eten. Ze vinden het dan ook erg leuk als het voedsel verstopt, gestrooid of opgehangen wordt. Ook onderzoeken konijnen graag hun omgeving. Verplaats daarom regelmatig voorwerpen in het verblijf of voeg nieuwe voorwerpen toe.


Bodembedekking

Konijnen hebben het liefst een zachte bodem. Konijnen steunen namelijk met hun nagels in de grond en daarvoor is een zachte ondergrond nodig. Anders kunnen er zool- en hakproblemen ontstaan. Belangrijk: bied ook een stuk harde bodem aan (denk aan stoeptegels of houten vlonders), zodat de nagels kunnen slijten. Te lange nagels zijn niet goed voor de gezondheid.

Welke bodembedekker in het hok?

Als onderlaag van het konijenhok kun je kranten gebruiken. Dit maakt de bodem minder glad. Plaats op de kranten een laag vochtabsorberend materiaal. Je kunt de kranten ook weglaten en hier de eerste laag van maken. Het beste kun je hennepvezel, aubiose, ontstoft houtvezel of Back-2-Nature gebruiken. Als toplaag kun je stro en/of hooi neerleggen. Stro zorgt voor warmte. Bij kou is dit voor buitenkonijnen goed isolatiemateriaal. Aan het hooi kunnen de dieren lekker knabbelen.

Daarnaast is het belangrijk dat Het vochtabsorberend materiaal leg je ook in de toiletten, met daarop een laagje hooi of stro. 

De graafbak kun je het beste vullen met speelzand voor kinderen, waar zeker geen scherpe voorwerpen in zitten. 

konijn hooi


Welke bodembedekker bij het loslopen?

twee konijnen buiten

Als jouw konijnen in huis lopen, dan kun je een gladde en harde vloer bedekken met  tapijt met een plakkerige onderkant of zware dekens. Er bestaan ook kleedjes speciaal voor konijnen. Zo kan er lekker geraced worden zonder uit te glijden. Vinden jouw konijnen tapijt niet fijn, gaan ze het vernielen of ervan eten? Dan kun je ook zeil (dat niet te glad is) neerleggen. Dit is zacht en goed schoon te maken. 

Lopen jouw konijnen buiten in de ren? Dan is gras of zand de beste ondergrond. Dit is zacht en geschikt om in te graven. Aan het gras kunnen ze ook gaan knabbelen en het stimuleert de konijnen om te zoeken naar de lekkere grassprietjes. Wel kan het gras hierdoor snel kaal worden. Als de bodem uit zand bestaat, let dan op dat er geen schelpen, steentjes of andere scherpe stukjes in zitten waaraan de dieren zich kunnen bezeren. 

Verblijf schoonmaken

Voor de gezondheid van konijnen is het belangrijk dat het verblijf minimaal een keer per week grondig wordt schoongemaakt. Vervang hierbij de bodembedekking en sop de toiletten goed uit met warm water en een niet-giftig schoonmaakmiddel. Hardnekkige urineplekken kun je schoonmaken met normale azijn, die je even laat intrekken en wegspoelt met water. Droog de natgemaakte stukken van het verblijf weer met een doek, voordat er nieuwe bodembedekking ingaat. Maak ook de speeltjes, voorwerpen en verhogingen schoon met een doekje. Op dagelijkse basis schep je de keutels en etensresten uit het verblijf, vervang je de bodembedekking van de plasplekken en veeg je het verblijf aan.

Ben jij benieuwd hoe konijnen in het wild leven? Lees dan verder via onderstaande knop.